| Autor |
Mesaj |
|
Gabriel
|
Subiectul mesajului: Dl Iorga ne pune o intrebare in legatura cu servitutea Scris: 05 Oct 2009, 17:11 |
|
|
|
Citez:
"Am vazut ca ajutati cu raspunsuri unele probleme si vin si eu cu una, in speranta ca ma puteti ajuta: vreau sa cumpar o casa in Dobroiesti(Jud. Ilfov). terenul pe care este construita are 300mp avand ca cale de acces un drum de servitute. Casa are 50mp amprenta.Intrebare mea este daca mai pot construi pe aceasta suprafata , in continuarea casei deja construita? si daca acea cale de servitute trebuie sa indeplineasca anumite criterii pt a putea fi legale(ex. latime, lungime).?"
Nu sunt foarte sigur, servitutea este ceva fix? Sau este pur si simplu dreptul de a trece prin proprietatea vecinului? Trebuie sa existe un gard si o delimitare sau se poate face pur si simplu?
|
|
 |
|
 |
|
GigiBeton
|
Subiectul mesajului: Re: Dl Iorga ne pune o intrebare in legatura cu servitutea Scris: 09 Iun 2010, 13:01 |
|
|
|
Servitutea este ceva fix si apare clar in planul de intabulare ca atare, definita cu puncte, linii de margine si cota de latime. Si e musai sa apara si in planul de situatie.
Dar... ea apartine proprietarului si face parte din totalul de teren. Deci la calculul POT/CUT este inclusa ca teren neconstruit. Deci ... da, se poate extinde daca Certificatul de Urbanism sau regulamentul zonei ne permite o extindere peste 16.7% POT... ceea ce e absolut sigur ca se poate. Cel mai mic POT pe care l-am vazut a fost de 25% la tara... unde terenul era de peste 1000 mp.
Fara sa o mai lungim: da, se poate. Depinde de regulamentul de urbanism al localitatii cat si cum se poate face asta. Nu, nu se poate extinde pe terenul aferent servitutii.
_________________ Am i pale?
|
|
 |
|
 |
|
Gabriel
|
Subiectul mesajului: Re: Dl Iorga ne pune o intrebare in legatura cu servitutea Scris: 10 Iun 2010, 21:14 |
|
|
|
Mda, pai si in legatura cu latimea si lungimea stii ceva? Adica exista niste minimuri (maxime) posibile?
PS eu mai jos de 30% nu am vazut POT. In ce localitate era 25%? De curiozitate...
|
|
 |
|
 |
|
GigiBeton
|
Subiectul mesajului: Re: Dl Iorga ne pune o intrebare in legatura cu servitutea Scris: 16 Iun 2010, 12:56 |
|
|
|
La tzara, desigur. In cazul parcelelor cu teren in spatele casei (adica majoritatea cazurilor). Nu ajungi la 25% nici sa-l bati.
Servitutea din cate stiu eu nu poate fi mai mica de 3 m latime. Este acel drum care ii permita celui care nu are acces direct la strada sa treaca prin terenul celui care are acel acces.
|
|
 |
|
 |
|
Gabriel
|
Subiectul mesajului: Re: Dl Iorga ne pune o intrebare in legatura cu servitutea Scris: 16 Iun 2010, 15:16 |
|
|
|
3m? Hai frate... se presupune ca intrii ca om nu cu masina! Mi se pare f mult, 2m in opinia mea ar fi mai mult decat suficient (1,90 cum e si la casa)
|
|
 |
|
 |
|
GigiBeton
|
Subiectul mesajului: Re: Dl Iorga ne pune o intrebare in legatura cu servitutea Scris: 16 Iun 2010, 16:08 |
|
|
|
Nene: servitutea se refera la accesul unui om normal, inclusiv cu masina. Inclusiv cu betoniera de exemplu. Ca doar doresti sa utilizezi terenul. Sa construiesti pe el. Si ulterior sa mai si parchezi pe parcela ta, nu pe strada.
1.90 este retragerea constructiei de la limita pentru a-i permita practicarea de goluri la spatii anexa (debara, baie, camara...) pentru a aerisi si lumina, dar fara posibilitatea de vedere directa (Hp la ferestre mai mare de 1.80 adicatelea). 3.00 este minim ca sa ai ferestre cu vedere directa spre limita de proprietate.
Dar aceste distante se refera -urbanistic vorbind - la constructii noi amplasate pe un teren, fata de propriile limite, nu la un drept care permite unei parcele sa utilizeze partial o alta parcela, pentru acces, in lipsa vecinatatii directe cu calea de acces (drum, strada, bulevard...).
Dexonline.ro : SERVITÚTE, servituți, s.f. 1. (În evul mediu) Stare de dependență, de aservire; robie, servitudine. ♦ Obligație, constrângere. 2. (Jur.) Sarcină care grevează asupra unui bun imobiliar, izvorând din situația naturală a bunului sau dintr-o convenție, care are ca scop să servească utilitatea publică sau particulară. – Din lat. servitus, -utis.
|
|
 |
|
 |
|
Gabriel
|
Subiectul mesajului: Re: Dl Iorga ne pune o intrebare in legatura cu servitutea Scris: 16 Iun 2010, 17:25 |
|
|
GigiBeton scrie: 3.00 este minim ca sa ai ferestre cu vedere directa spre limita de proprietate. Hum.. really? Eu credeam ca e 1,90, cred ca am si pus la case asa si a fost ok! Nu s-a legat nimeni de asta in orice caz! 
|
|
 |
|
 |
|